Köszönti Önt a Magyar STD/STI Társaság vezetősége!

A Magyar STD Társaságot  Prof. Dr Horváth Attila bőr-nemigyógyász  alapította 1996-ban azzal az elsődleges  céllal, hogy elinduljon a szakmai párbeszéd a szexuális úton terjedő betegségek (Sexually Transmitted  Diseases, STD) interdiszciplináris területét ellátó  hazai szakemberek között.

 

Horváth Professzor Úr ismerte fel hazánkban elsőként, hogy a nemi érintkezéssel közvetített fertőzések és betegségek korszerű ellátása csakis az érintett szakterületek összefogásával, a tudományos eredmények és szakmai protokollok egyeztetésével és megosztásával, folyamatos együttműködéssel képzelhető el.

 

A többféle  szakterületről - bőr-nemigyógyászat,  nőgyógyászat,  urológia, klinikai mikrobiológia, epidemiológia -  érkezett 33 alapító tag hitet tett amellett, hogy a Társaság céljait  az alapszabályban foglaltaknak megfelelően, azaz a népegészségügyi szempontból fontos szexuális úton közvetített fertőzések kutatását, a kutatási eredményeknek a hazai és nemzetközi tudományos fórumokon történő megismertetését, a szakmai gyakorlatban történő implementálását és a szakterületen dolgozók folyamatos továbbképzését minden erejével támogatja és sikerre viszi.

 

Úgy véljük, hogy az azóta eltelt  több mint két évizedben szervezett több mint 50 sikeres,  nagy látogatottságnak örvendő hazai,  továbbá külföldi  részvétellel megszervezett illetve rendezvényünk, továbbképző tanfolyamunk, valamint  a társzakmák egymás rendezvényein tartott  előadásaink révén egyre közelebb jutunk ahhoz, hogy az alapítók víziója valóra váljon.

 

Ebben további segítséget jelentettek a  Társaságunk által kiadott folyóiratok:  1997.  és 2005.  között a Magyar Venerológiai Archívum , majd 2007. és 2010. között az STD és Genitális Infektológia, melyekben számos nívós közlemény jelent meg neves hazai és külföldi szakemberek tollából.

 

2006-ban a Társaság elnöklését Dr Várkonyi Viktória vette át. Tekintettel arra, hogy 2005-ben sajnálatos módon megszűnt a Társaság intézményi hátterét adó Országos Bőr-nemikórtani Intézet (OBNI), új feladatként igyekeztünk felvállalni a szakmapolitikai egyeztetésekben való erőteljesebb részvételt is. Emellett, a kor igényeinek megfelelően, nagyobb hangsúlyt kezdtünk helyezni a beteg edukációra, a laikusokkal való kommunikációra, a médiában történő megjelenésre.

 

Egyre szorosabbra fűztük a nemzetközi együttműködéseket, így sikeres pályázat eredményeképp a Társaság elnöksége két alkalommal, 2000-ben és 2016-ban is megszervezhette Budapesten az  IUSTD/IUSTI (International Union against the Sexually Transmitted Diseases/Infections) európai kongresszusát, kiemelkedő sikerrel, 2011-ben pedig az Alpok-Adria-Danubia regionális STD konferencia házigazdái voltunk. Tagjaink rendszeresen szerepeltek előadásokkal a fenti két tudományos társaság konferenciáin, illetve nemzetközi board-jában.

 

2013-ban   a Társaság nevét, a megváltozott tudományos felfogásnak köszönhetően,  Magyar STI Társaságra módosítottuk (STI,  Sexually Transmitted Infections, szexuális úton terjedő fertőzések).

 

Az elmúlt 25 év során számos új kihívással kellett szembesülnünk a társadalmi-gazdasági környezet megváltozásával és az infokommunikációs lehetőségek nagymértékű robbanásával.  A határok 90-es évek elején történt megnyitása, a fokozott társadalmi mobilitás, később a globalizáció és  a migráció számos új problémát generált a venerológiai ellátásban.  Az online partnerkeresés és a fizetett szexuális szolgáltatások  új formáinak gyors elterjedése sokszor szinte lehetetlenné teszi a kontaktusok felkutatását, a járványügyi feladatok ellátását.

 

A szifilisz reneszánsza, ezzel együtt a veleszületett szifilisz újbóli térhódítása, a multirezisztens gonococcus megjelenése, a HIV fertőzés epidemiológiai  jellemzőinek nagymértékű változása, a limfogranulóma venereum  endémiás megjelenése Európa MSM közösségeiben arra intenek minket, hogy naponta meg kell újítanunk tudásunkat annak érdekében, hogy sikeresen kézben tartsuk ezt a szakterületet.

 

Nem feledkezhetünk meg ugyanakkor az olyan örvendetes vívmányokról mint  a Humán Papilloma Vírus elleni  oltás bevezetése vagy a HIV fertőzés kezelésére bevezetett HAART ( nagy hatékonyságú antiretrovirális kezelés, highly active antiretroviral therapy) elterjedése.

 

Napjaink feladatai közé tartozik tehát a diagnosztikus , terápiás és prevenciós protokollok folyamatos aktualizálása , az STD/STI  szempontjából kiemelten veszélyeztetett társadalmi csoportok ( kamaszok, MSM, terhesek, prostituáltak, kábítószer fogyasztók stb.) megfelelő edukációja  és rendszeres szűrése, az STI szövődményeinek (meddőség, anogenitális karcinómák, perinatális károsodás stb.) napirenden tartása.

 

Társaságunk aktuális taglétszáma 221 fő,  konferenciáinkat mintegy 300 résztvevővel rendezzük meg évek óta.

 

Továbbra is hívjuk és várjuk azokat a kollégákat, akik a maguk szakterületén hasznosnak érzik a STD/STI területének alaposabb ismeretét, így különösen a bőr-nemigyógyászokat, szülész-nőgyógyászokat, urológusokat, andrológusokat, klinikai és kutató mikrobiológusokat, infektológusokat, epidemiológusokat, neonatológusokat, gastroenterológusokat és proktológusokat, szemészeket, neurológusokat, pszichológusokat, pszichiátereket, illetve bárkit, aki érdeklődik ezen izgalmas orvostudományi terület iránt. Belépési nyilatkozat

 

 

 

 

 

Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült